top of page

Almelo – Mariënberg, expositie van de spoorlijn


Drie verenigingen zorgen samen voor een mooie tentoonstelling van de “Marienberg express” in het Historisch Museum Vriezenveen.


Museum Vriezenveen heeft weer een mooie tentoonstelling samengesteld over de spoorlijn Almelo – Mariënberg. Zo’n 117 jaar geleden was de spoorlijn klaar en daarmee had ook Vriezenveen een treinverbinding met bijbehorend stationsgebouw. Nog steeds bestaat deze verbinding al heeft dat soms wel aan een zijden draadje gehangen.


Voor de tentoonstelling hebben drie verenigingen samengewerkt om een beeld te geven van deze 117-jarige spoorlijn Almelo- Mariënberg.


Er is een korte geschiedenis in beelden en fotomateriaal welke verzorgd is door het Historisch Museum Vriezenveen. Verder heeft Treinenhobbyclub Almelo THCA een prachtige selectie van modellen van treinen, die in de ruim honderd jaar op deze lijn gereden hebben, samengesteld. De liefhebber van modelbouw komt daarom ook ruimschoots aan zijn/haar trekken.

En dan is er een kort overzicht van de roerige geschiedenis over het behoud van de lijn in beeld gebracht. Het gaat daarbij om de acties vanaf 1997 door de reizigersvereniging ALMA.

ALMA is een voorvechter als het gaat om het behoud van de lijn, maar ook bijvoorbeeld voor het initiatief om deze lijn ooit door te trekken naar de stad Groningen.


Een compleet overzicht van de geschiedenis van de spoorlijn Almelo-Mariënberg is te vinden in “Het Spoorboek van Vriezenveen” van Hessel Boonstra. Dat boek is op het museum aanwezig en voor een gering bedrag te koop.

De tentoonstelling is vanaf nu te zien en duurt tot en met 11 november. Op 1 september a.s. wordt ’s avonds om 19:00 uur de tentoonstelling officieel geopend door de heer Chris de Goede, voorzitter van ALMA. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00u tot 17.00u

Comments


Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page