top of page

Ons dorp Vriezenveen

De geschiedenis van Vriezenveen begint in de 14e eeuw. De streek ten noorden van Almelo heette toen nog het Almelervene, een woeste en moeilijk begaanbare omgeving. De eerste kolonisten kwamen in 1323 uit Holland, waarna de Friezen na 1350 zich in grote getale bij hen vestigden. Bij de privilegebrief van 1364 geeft de Heer van Almelo de ‘vrijen Vresen’ onder voorwaarden van pacht het recht om het veen-gebied tussen de ‘Wederder wueste ende Bavesbeke’ te ontginnen. Na enkele verplaatsingen ontstond het dorp Vriezenveen op een zandrug, waar het nu ligt.

 

Vriezenveen vertoont merkwaardige verschillen met de overige Twentse dorpen, wat betreft de taal, de 6 km. lange dorpsstraat, met schuin en trapsgewijs op de weg staande huizen, en het karakter van de gelovige bevolking. De primitieve nederzetting van kolonisten is in ruim zes eeuwen uitgegroeid tot een moderne, veelzijdige gemeente. In het museum krijgt u een aantrekkelijk overzicht van de volledige geschiedenis.

De grote brand

In het museum vindt u uitvoerige documentatie over de Grote Brand die Vriezenveen op 16 mei 1905 teisterde en later het hele land wist te beroeren.

Dialect

De Vriezenveense kolonisten namen het gewestfaliseerde Twentse over. Dit Twents, dat men in Vriezenveen ging spreken, werd in de loop der eeuwen nauwelijks meer beïnvloed doordat het dorp in een geïsoleerde positie verkeerde en de bevolking een gesloten traditionele boerengemeenschap vormde. Na 1600 nam de Westfaalse invloed in Twente af en de gewestfaliseerde Twentse dialecten kwamen onder invloed van andere talen te staan.

Bankroof

Op woensdag 15 november 1944 pleegt het verzet een spectaculaire overval op het filiaal van de Nederlandsche Bank in Almelo. Onder het oog van de Duitsers wordt een bedrag van 46.150.000 gulden buit gemaakt. Het geld was bestemd om de snel slinkende stakingskas ter ondersteuning van de vele ondergedoken spoorwegmensen te spekken.

Jansen & Tilanus

Jansen & Tilanus verwierf zo’n grote naamsbekendheid dat de naam synoniem werd voor ondergoed. H

Begonnen in 1869 met een stoomweverij, kwam er in 1874 een tricotagefabriek bij. Het bedrijf was gelijk succesvol. In de jaren zestig moest de onderneming krimpen en, zoals zoveel andere Nederlandse textielfabrikanten, begin jaren tachtig haar deuren voorgoed deed sluiten.

bottom of page