Rusluie
Breng een bezoek aan de Russische afdeling van het museum
Voor een eerste kennismaking met Rusland kunt u dichtbij blijven. In de Russische afdeling van het museum waant u zich tussen de Russen. In de afgelopen jaren zijn de toeristische bezoeken aan het eens zo verre Rusland sterk gestegen. Maar wie dichtbij wil kennisnemen van de rijke Russische historie kan hiervoor juist in Vriezenveen uitstekend terecht.
Rusluie
De inwoners uit dit Overijsselse dorp dreven een levendige handel met Sint Petersburg in de periode 1720-1917. Hoewel men zich een vaste plek wist te verwerven in de stad aan de Newa keerde men toch altijd weer terug naar het moederdorp.
Russische afdeling
In de speciale Russische afdeling krijgt u een aardige indruk van deze rijke handelshistorie tussen Nederland en Rusland. Met beeldmateriaal en uitvoerige documentatie krijgt de bezoeker een beeld van Sint Petersburg. Ook van de reisroute van de ondernemende dorpelingen wordt gewag gemaakt door een kaart en reisverslag van een 14-jarige jongen, die de 15 dagen durende reis naar het verre Rusland meemaakte.
Handel
In de loop der tijd werden er door de verschillende Vriezenveense compagnieën zelfs handelshuizen en winkels gesticht aan de Nevski Prospekt en de Gostiny Dvor.
Hoogtij
Het hoogtepunt van de handelsbetrekkingen lag tussen de jaren 1850 en 1870. Enkele Vriezenveners maakten een uitzonderlijke carrière in Rusland. Jan Hoek en Jan Gerritsen Servijs werden hofleveranciers en Wicher Berkhoff klom van boeren- en kasteleinszoon op tot chef van de marinewerven in Sint. Petersburg om het vervolgens tot admiraal te brengen. Ook Vriezenveense vrouwen wisten carrière te maken, zoals Aaltje van den Bosch die rond 1800 in de Russisch hoofdstad een naaischool oprichtte. De school stond zo hoog in aanzien dat tsaar Paul en zijn gemalin hem enkele malen met een bezoek vereerden.
Ondergang
Aan de nauwe relatie tussen het Twentse dorp Vriezenveen en de kosmopolitische stad Sint Petersburg kwam een einde door de Russische revolutie.