top of page
SAM_0013-2.jpg
SAM_0067-2.jpg
SAM_0011.jpg
SAM_0079.jpg
SAM_0009.jpg
SAM_0070.jpg
SAM_0003.jpg

  Onze collectie,  

   unieke Russische afdeling  

  Collectie overzicht    

Het Historisch Museum Vriezenveen (voorheen: Museum Oud Vriezenveen, Oudheidkamer Vriezenveen) is gevestigd in het oude raadhuis van Vriezenveen, midden in het centrum. Het museum is eigendom van de gemeente Twenterand en wordt beheerd door de Vereniging Oud Vriezenveen.

 

De collectie is verdeeld over drie thema's:  Handel (De Rusluie), textielnijverheid en de dorpsgeschidenis.

  Rusluie    

De unieke geschiedenis van twee eeuwen handeslbetrekkingen tussen Vriezenveen en Sint Petersburg verdient een speciale plaats in het museum. De vriezenveense kooplieden die hierin actief waren , werden Ruisluie genoemd.

  Textielnijverheid    

Textielnijverheid id in Twente en dus ook in Vriezenveen al generaties lang verweven met de plaatselijke bevolking. Het lag dan ook voor de hand dat textielproducten zoals linnen de basis  vormden voor de handel die de Rusluie dreven met Sint Petersburg.

  Dorpsgeschiedenis   

De geschiedenis van Vriezenveen begom ruim zeshonderd jaar geleden met de ontginning van het hoogveen ten noorden van Almelo door de "Vrije Vriezen". Door hun activiteiten onstond een krakteristieke lintbebouwing met als resultaat; een dorpsstraat met een lengte van ruim 5 kilometer.

bottom of page