Het Historisch Museum Vriezenveen (voorheen: Museum Oud Vriezenveen, Oudheidkamer Vriezenveen) is gevestigd in het oude raadhuis van Vriezenveen, midden in het centrum. Het museum is eigendom van de gemeente Twenterand en wordt beheerd door de Vereniging Oud Vriezenveen.

 

De collectie is verdeeld over drie thema's:  Handel (De Rusluie), textielnijverheid en de dorpsgeschidenis.

Textielnijverheid id in Twente en dus ook in Vriezenveen al generaties lang verweven met de plaatselijke bevolking. Het lag dan ook voor de hand dat textielproducten zoals linnen de basis  vormden voor de handel die de Rusluie dreven met Sint Petersburg.

De geschiedenis van Vriezenveen begom ruim zeshonderd jaar geleden met de ontginning van het hoogveen ten noorden van Almelo door de "Vrije Vriezen". Door hun activiteiten onstond een krakteristieke lintbebouwing met als resultaat; een dorpsstraat met een lengte van ruim 5 kilometer.

  Collectie overzicht    
  Rusluie    
  Textielnijverheid    
  Dorpsgeschiedenis   

  Onze collectie,  

   unieke Russische afdeling  

De unieke geschiedenis van twee eeuwen handeslbetrekkingen tussen Vriezenveen en Sint Petersburg verdient een speciale plaats in het museum. De vriezenveense kooplieden die hierin actief waren , werden Ruisluie genoemd.

MuseumVriezenveen

Historisch

OPENINGSTIJDEN

Dinsdag-Vrijdag 10:00-17:00

Zaterdag Op groepsafspraak

© 2014 Historisch Museum Vriezenveen

ADRES

Westeinde 54,

7671 CD Vriezenveen

info@museumvriezenveen.nl

Tel: 0546 - 563476