top of page

Tentoonstelling ‘Brommers Kieken’ in Museum Vriezenveen


Het was een lang gekoesterde wens om een tentoonstelling over bromfietsen te maken. Dat is nu een feit en we hebben een mooie collectie bromfietsen bij elkaar kunnen brengen.


Het thema “Brommers Kieken” is gekozen omdat het een term die stamt uit de tijd dat de nozems en de hippies massaal op brommers reden. Om een meisje te versieren werd door de jongens het excuus gebruikt om hun brommer te laten zien. Deze uitdrukking is inmiddels wijdverbreid en iedereen weet wat er bedoeld wordt. De brommer als versiertruc dus.

Maar natuurlijk waren er in de eerste plaats de brommers en die roepen nog steeds nostalgische gevoelens op bij menigeen. En er zijn massa’s mensen die er nog één hebben en koesteren. Nostalgie uit voorbije jaren en nog steeds tot de verbeelding sprekend.

Er is in Twenterand een vereniging opgericht met de naam ‘T Oale Kreng’, een groep liefhebbers uit Vroomshoop en Vriezenveen zijn deze vereniging in 1995 begonnen en met doorslaand succes. Men heeft inmiddels 300 leden verspreid over het hele land.

En er is nog een Vriezenveense connectie en wel de fabriek Witte van Moort. Deze firma heeft in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw veel betekend voor de Nederlandse bromfiets fabrikanten. Daar werden de tanks en de frames gefabriceerd zoals Batavus, Magneet, Kaptein, Union en Mobylette. Het is daarom ook terecht dat deze tentoonstelling nu in het museum te zien is.

We hebben een aantal liefhebbers/verzamelaars van bromfietsen bereid gevonden om hun kleinood in ons museum te laten zien. Zo heeft de heer Bertus Wessels zijn twee Puch’s geïnstalleerd en heeft de heer Arjan Pas een aantal brommers van zijn eigen verzameling ingebracht. Zo staat er een Magneet, een Sparta Sport, Sparta G1 Tour en een Batavus van hem opgesteld.

De firma Valk heeft een Kreidler uitgeleend en natuurlijk kan de Zündapp niet ontbreken.

De tentoonstelling is verder ingericht met vintage dingen zoals kleding uit de jaren “60 en ’70 van de vorige eeuw.

De firma Rok&Billie uit Wierden heeft de vintageaankleding van de etalagepoppen verzorgd. Ook posters en andere snuisterijen maken onderdeel uit van de collectie.

De tentoonstelling is verder “aangekleed” met platenspelers en radio’s uit die tijd.

De tentoonstelling wordt 26 januari om 19.30 uur geopend en is te bezoeken van 27 januari tot en met 31 maart van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17:00 uur.

U kunt contact met ons opnemen via

telefoon: 0546 563476

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page