top of page

Over namen en straten en Hofmansweg of Leemansweg
De Vriezenveners hebben in de loop der tijden op geheel eigen wijze hun mede dorpsgenoten creatief en vaak onnavolgbaar getypeerd via het fenomeen van de "huusnamen". En met straatnamen was dat niet anders. Zo kennen wij uit het verleden de Kaikstiege, de Buterweg en het Westerdok en wat meer recentelijk werd het Westeinde en Oosteinde synoniem aan Dorpsstraat; de Westerweilandweg aan Peddemorsweg en de Hofmansweg aan Leemansweg. Wat de reden is voor de laatstgenoemde laat zich gemakkelijk raden. Wie vanaf het Oosteinde de Hofmansweg op rijdt passeert het transportbedrijf Leemans. Het is een familiebedrijf, dat in 1928 is opgericht en zich voornamelijk richtte op grondverzet en het aanleggen van wegen.


Op de plaats waar de Hofmansweg uitmondt op het Oosteinde stond vroeger een oude boerderij. De boerderij maakte in het verleden deel uit van een groter geheel, het Hofmansgoed, dat bestond uit drie aaneengesloten erven, dat eigendom was van het klooster te Sibculo. In het Memorieboek van dat klooster zijn in de periode van 1501-1548 een twaalftal met name genoemde erven "op den Vene" als eigendom ingeschreven. Eén van deze was het Hofmansgoed. Na de reformatie kwamen deze erven onder het beheer van de Provincie, die ze weer verpachtte.


In 1717 besluit de Provincie om een aantal van deze voormalige kloostergoederen bij openbare veiling, te Zwolle te verkopen. Jan Berends Hofman koopt een deel van dat eerder genoemde groter geheel. Hij was de eerdere pachter die zo de eerste particuliere eigenaar van de boerderij is geworden. In 1730 verkopen Jan Berends Hofman en echtgenote de boerderij aan hun zijn zoon Hendrik Jansen Hofman.


In 1759 trouwt Grietje, dochter van Hendrik, met Hendrik Berends Berkhof. Vanaf dat moment blijft de naam Berkhof gedurende een hele lange periode aan het huis en erf verbonden. Na de dood van de laatste Berkhof erft Herman Leemans het huis en de landerijen. De bedoelde boerderij kreeg vanaf 1957 als adres Oosteinde 115. De boerderij werd omstreeks 1964 afgebroken en in het kader van het ruiverkavelingsproject aan zijn agrarische bestemming onttrokken. De landbouwactiviteiten van H. Leemans werden voortgezet vanuit een nieuwe boerderij aan de Oostermaatweg 1.


Na de afbraak van de boerderij werd in plaats daarvan een nieuwe woning en kantoren van H. A. Leemans gebouwd. Het huidige adres Oosteinde 115 omvat nu het terrein en de bedrijfsgebouwen van transportbedrijf Leemans (westelijk van de Hofmansweg). H.J.H Leemans kocht in 1928 zijn eerste vrachtauto. Dat was de start van het huidige Internationale Transportbedrijf Leemans. Dat bestaat nu al 92 jaar. De toekomstige Vjennemån zal ons leren wat het wordt: Hofmansweg of toch Leemansweg?Comments


Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page