top of page

OVER CORONA EN DE SPAANSE GRIEP en VERANTWOORDELIJKHEID EN INDIVIDUALISME


In deze maand oktober walst corona over Nederland heen in een tweede golf van besmettingen die zich dagelijks vermeerderd. Ook is het deze maand precies 102 jaar geleden, dat de Spaanse griep hier ongenadig hard toesloeg. In 1918 werd het vredige Vriezenveen door de Spaanse griep overvallen en vielen er in oktober 84 doden te betreuren. November volgde met 17 doden. Corona is daarmee maar een zwakke schaduw van zijn grote broer de Spaanse griep.

Corona zet wereldwijd een enorme rem op het openbare leven en verlamt de economie. Maar het zorgt bovendien voor een scherpe tweedeling in onze samenleving. Een tweedeling van verantwoordelijkheidsgevoel en volgzaamheid enerzijds en individualisme en egoïsme anderzijds. Deze zou er niet zijn als er met meer aandacht en respect gelet zou worden op de (dodelijke) slachtoffers van het virus. Een vergelijking van corona met de Spaanse griep gaat wel mank, maar zou kunnen leiden tot meer ingetogenheid en volgzaamheid.

De Spaanse griep hield de wereld in haar greep en heerste van 1918 tot 1920 en maakte wereldwijd een aantal dodelijke slachtoffers dat geschat wordt op 21 miljoen. Het virus is genoemd naar het land dat het eerste over de griep gepubliceerde.

De eerste symptomen lijken wel op die van corona maar gingen verder gepaard met een extreme moeheid waardoor men niet meer kon eten en drinken en na ongeveer drie dagen overleed. De Spaanse griep trof in tegenstelling tot corona juist jongeren. Het werd het eerst gesignaleerd in Kansas in Amerika en verspreidde zich in Europa onder de Amerikaanse troepen. Van de in 1918 in Europa gelegerde Amerikaanse manschappen lieten 43.000 mannen hun leven, niet door oorlogsgeweld van WOI maar door de Spaanse griep.

Het aantal dodelijke Nederlandse slachtoffers in 1918 is vastgesteld op 38.000. In Vriezenveen vielen er in de maanden oktober en november van 1918 totaal 101 dodelijke slachtoffers.

Corona noodzaakte de overheid in maart tot het nemen van een drastische maatregel, de intelligente lockdown, om het virus in te dammen. Dit strenge beleid had na enige maanden succes en leidde tot versoepeling van de maatregel. Voor een deel van de bevolking voldoende reden om hun leven en individuele vrijheid weer volledig voor zich op te eisen. De algemeen geldende veilige regel van minimaal anderhalve meter afstand lapt men daarbij onverschillig aan de laars. Individualisme en onverschilligheid waardoor verspreiding van het virus kan voortwoekeren met alle gevolgen van dien. Onverantwoordelijk gedrag waarmee men zich indirect mede schuldig maakt aan mogelijk te verwachten corona slachtoffers.

Corona is nog lang geen Spaanse griep. De geschiedenis leert ons, dat het nog veel erger kan. De kennis en de ernst van Spaanse griep zal bij iedereen moeten leiden tot bezinning en meer volgzaamheid, net zoals die elders in Europa wel te zien is. Maar ja, die Nederlanders, die zoeken altijd eerst de grenzen op van het toelaatbare of gaan tot net over het randje; het blijft toch een apart volkje. Maar die nuchtere Vjenneluie, zo volgzaam en gedwee, doen toch zeker niet aan die beschamende onzin mee?

Comments


Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page