top of page

Jansen en Tilanus timmerde flink aan de weg


Twee dingen zijn noodzakelijk om een product goed in de markt te kunnen zetten, namelijk het absolute geloof in het eigen product en de kracht van de reclame. Bij Jansen en Tilanus (J&T) waren ze daar een eeuw geleden al van overtuigd. Tot die conclusie ben ik gekomen door simpelweg de merknaam in te vullen op de verborgen "krantenbak" in mijn digitale toverdoos. Bijna tweeduizend keer komt de merknaam voor in de historie van Neerlands krantenland. Bijna allemaal waren dit kledingadvertenties. Zo adverteerde J&T zelfs in de bekende landelijke- en de grotere regionale kranten. Daarnaast prezen zelfstandige kledingwinkeliers in hun advertenties de voortreffelijke kwaliteit van de vele J&T artikelen die in hun winkels te koop lagen.


Het totale J&T kledingassortiment wat in Nederlandse winkels te koop lag was zeer uitgebreid: van winter- en zomerondergoed, lingerie, allerlei heren- en dameskleding en van badpakken tot sportkleding. J&T produceerde tricotagegoederen in een tiental productiemaatschappijen, er waren J&T vestigingen onder andere in Vroomshoop en Kampen. Maar vooral de productie van hoogwaardig ondergoed maakte Jansen & Tilanus in binnen- en buitenland enorm bekend. De Natuur Wollen Ondergoederen, speciaal aanbevolen door de Duitse professor Jaeger, vonden een grote afzet en waren zeer populair. Dat Jaeger ondergoed, bestaande uit een hemd met korte mouwen en een lange onderbroek kende ik vanuit mijn prille jeugd in de jaren vijftig. Op koude winterdagen waste mijn vader zich in de warme keuken. Daar stond hij dan in zijn Jaeger ondergoed, het standaarduniform voor het hele kalenderjaar. Onzichtbaar voor Neerlands oog was waarschijnlijk bijna het hele mannelijke volksdeel van 50 plus in Vriezenveen aanhanger van de aanbevelingen van professor Jaeger. De uitdrukking : "hij staat in zijn J&T" groeide in Nederland uit tot een algemeen gebruikte aanduiding voor iemand die, letterlijk of figuurlijk, in zijn hemd staat.


J&T werkte ook diep door in de Vriezenveense

gemeenschap en is voor Vriezenveen van enorm economisch belang geweest. Haast elke klasgenoot in die jaren 50 had wel iemand in de familie die bij J&T werkte. Na 8 klassen lagere school werkte mijn moeder bij J&T (1923 - 1929) op de knipzaal op basis van tarief, totdat het moederschap haar volledig opeiste. Mijn zus werkte er later op kantoor, mijn oom was er chauffeur en vele verdere familieleden werkten er.


Ook deze schrijvende grijsaard (70) van toen 14 jaar heeft er op verzoek van J&T in de herfstvakantie van 1965 gewerkt in de middag- avondploeg: "piep'n stjäkk'n" op de spinnerij. Na het ontvangen van mijn eerste en overigens enige loonzakje ooit vroeg mijn moeder wat ik gekregen had. Toen ik het bedrag noemde zei ze verbolgen en resoluut: "Ga maar terug en zeg dat het niet genoeg is". Beschroomd ging ik en daar kreeg ik, na kortstondig intern overleg, prompt een biljet van 10 gulden in handen geduwd. Blij was ik, maar ook onthutst en ….daarna heb ik nooit meer iets van politiek of economie begrepen.


Door: Gert Pape

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page