top of page

Filmavond in de PeddemorsboerderijEen gezellige filmavond van het Historisch Museum i.s.m. de Peddemorsboerderij.

 

Zoals al eerder aangekondigd en zoals er ook al twee avonden gehouden zijn in het Historisch Museum met films uit het verleden van Vriezenveen, wordt er op 21 februari weer een filmavond gehouden. Deze keer in de Peddemorsboerderij.

 

We  beginnen met een zwartwit film, van een winters Vriezenveen van voor de verkaveling. We zien beelden van de dorpsstraat en de bouw van de Westerkerk, die nog in de steigers staat. Het vriest en alles is met een witte sneeuwlaag afgedekt. Omdat het vorstverlet is staan de cementkuipen overdekt met een laag sneeuw werkeloos op de steiger.

 

Dan maken we een sprongetje in de tijd en belanden we in 1954 waarin we kennismaken met een stukje Vriezenveense folklore. Deze zwartwit film laat zien hoe men bij een bruiloft ging "inhuuzen" alles is in klederdracht, en het "meuten” waar het bruidspaar een korte wegversperring met de nodige borrels moet nemen horen er ook bij.

 

In de volgende film, we schrijven 2 augustus 1969, als Vriezenveen zijn 600-jarig bestaan viert met een grote optocht over onze dorpsstraat. Elke buurtvereniging leverde een bijdrage met een of meerdere versierde wagens met als thema: "Vjenne neugt oe". Aansluitend de kinderoptocht van een paar dagen later, ook als thema 600 jaar Vriezenveen. Dit is helaas maar een korte kleurenfilm van iets meer dan 2 minuten, maar ongetwijfeld zullen de nu 50-plussers zich deze optocht als kind nog herinneren.

 

Na deze films wordt er een pauze ingelast. 

 

Na de pauze een film van 50 jaar bevrijding in 1995. Deze door Delta tv opgenomen en samengestelde film laat de opbouw van de versierde straten, de reünie met Canadese veteranen, kranslegging op 4 mei. Binnenhalen van het bevrijdingsvuur uit Wageningen met estafettelopers en aansluitend de optocht zien. 

 

 

Wilt u erbij zijn en hebt u zich nog niet aangemeld via het museum, dan kan dat alsnog. Ga naar de website van de Peddemorsboerderij en meld u aan. U kunt dan ook meteen zien of er nog kaartjes zijn: https://peddemorsboerderij.nl/nl/jaarprogramma/2024/filmavond-oude-films-over-vriezenveen

Vindt u dit allemaal te moeilijk dan even een mailtje naar info@museumvriezenveen.nl

De avond begint op 21 februari om 20:00 uur en de inloop is vanaf 9:30 uur. Entreeprijs is 5 euro inclusief koffie of thee. In de pauze worden er drankjes verkocht.

Comments


Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page