top of page

De vierarmige lantaarnpaal van burgervader Bouwmeester


Het Historisch Museum Vriezenveen, bij velen ook bekend als het òòle gemeintehüüs, stond onlangs enkele weken in de steigers. Er is noodzakelijk onderhoud gepleegd aan dak, boeien, dubbele beglazing en glas-in-lood ramen. Bovendien krijgt de buitenkant een facelift, een schilderbeurt waarbij het gebouw zijn oorspronkelijke kleuren terugkrijgt.


Het onderhoud geldt ook de vierarmige lantaarnpaal voor het museum. Het voetstuk zit vol scheuren en hij schreeuwt om een schilderbeurt. De lantaarnpaal is voorzien van een gedenkplaat met informatie. Het oude gemeentehuis is gebouwd op dezelfde plek als zijn voorganger, die bij de grote brand van Vriezenveen in 1905 volledig in de as werd gelegd. De vierarmige lantaarnpaal dateert van een iets latere datum. Beide genoemde zaken zijn terug te voeren naar de persoon van J.C. Bouwmeester. Johannes Conradus Bouwmeester, geboren op 12 oktober 1858 in Stad Ommen, was één van de langstzittende burgemeesters van Vriezenveen met een totale ambtsperiode van 46 jaar. Vanaf 1885 was hij burgemeester en aansluitend vanaf 1926 was hij secretaris tot hij in 1931 met pensioen ging. Hij was een krachtige persoonlijkheid die respect afdwong bij de inwoners door zijn tact en zijn grote gestalte. Door menigeen werd hij bestempeld als een harde werker, iemand op wie je kon bouwen, maar die niet graag op de voorgrond trad.


Bouwmeester was burgemeester in een tijd waarin een aantal indrukwekkende gebeurtenissen plaatsvonden, onder andere:

1. De grote brand van Vriezenveen in 1905 en het besluit tot nieuwbouw van het gemeentehuis (het huidige museum).

2.De mobilisatie van WOI 1914-1918.

3.De Spaanse Griep van 1918-1921 met 155 dodelijke slachtoffers in Vriezenveen.

4.De verbouw van de Nederlands Hervormde Kerk met een nieuwe gemetselde stenen kerktoren ter vervanging van het eerdere houten exemplaar.

5. Op 9 november 1925 werd, namens de burgerij, aan Bouwmeester een monumentale, elektrische lantaarnpaal aangeboden, als een blijvende herinnering aan zijn 40-jarig ambtsjubileum. Het geschenk werd op het Midden onthuld door J. Winter. De exacte plaats van handeling was het midden van het huidige terras van het Wapen van Vriezenveen in de hoek van het Westeinde en de straat die zijn naam draagt, de Bouwmeesterstraat. De heer J.R. ter Brake hield ter plaatse een huldigingsrede. Genoemde ter Brake was bestuurslid van de Sociëteit van Vriezenveen. De leden van de Sociëteit kwamen uit de kringen van kooplieden, politici, onderwijzers, fabrikanten, medici, notarissen, mensen uit de gegoede middenstand. De Sociëteit kan gezien worden als de voorloper van de tegenwoordige Rotary met een vergelijkbaar doel. Bouwmeester was gedurende zijn gehele ambtsperiode tevens president van de Sociëteit. Aangenomen wordt dat de Sociëteit mede-initiatiefnemer was voor de feestelijke huldiging. Dat is toen bewust buiten Bouwmeester en de notulen om geregeld. Hij zal wel iets hebben verwacht, maar hij werd door de invulling van de festiviteiten aangenaam verrast.

6. Kom eens kijken naar en in het vernieuwde museum en laat u verrassen door de rijke Vjeanse historie. De lampjes van Bouwmeester en van anderen blijven nog langere tijd branden om het verleden in het licht van vandaag te zetten.


Door: Gert Pape.

Comments


Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page