top of page

De grootste bankoverval aller tijden.

Lezing door Frank Krake


Op 5 april, de bevrijdingsdag van Vriezenveen, zal Frank Krake een boeiende lezing houden in CCK2 in Vriezenveen aanvang 20.00 uur.
Frank Krake, bekend van onder andere de boeken “Hannelore” (over de Vriezenveense familie Oudendijk) en “De laatste getuige” heeft recent een boek geschreven getiteld “De Bankoverval”. Het boek gaat over de Bankoverval in Almelo waar ook Vriezenvener Derk Smoes bij betrokken was. Het boek komt uit op 22 maart 2022. Naast de uitgifte van het boek wordt er een fietsroute georganiseerd langs de historische plaatsen die betrekking hebben op de bankoverval. Ons museum is ook opgenomen in deze tweedaagse, 110 km lange fietsroute.


Frank Krake schrijft zelf over zijn lezing:

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring. Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash. Een plan wordt gesmeed. Door de spoorwegstaking is voor de hulp aan onderduikers dringend geld nodig. Veel geld.

Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn. De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek. De jacht is begonnen... De grootste bankoverval aller tijden vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters. Van ongekende dapperheid, onvoorwaardelijke vriendschap en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van een alles verscheurende oorlog. Het wordt een presentatie met vele verrassende onthullingen, nooit eerder vertelde verhalen en anekdotes over de totstandkoming van het boek. Veel zaken die tot nu toe als vaststaand feit werden aangenomen, bleken na mijn vijf jaar durende onderzoek helemaal niet zo vaststaand te zijn. Er zijn vele nieuwe feiten, ontdekkingen en scoops gevonden. De geschiedenis wordt met dit boek herschreven! Tijdens de presentatie zullen op een groot scherm prachtige oude afbeeldingen worden getoond, en er zullen zelfs recent ontdekte geluidsfragmenten te beluisteren zijn van de Duitse Kommandoführer Gerbig van de Sicherheitsdienst, en van een van de verzetsstrijders. Leden van onze vereniging betalen € 3,00 entree en niet-leden € 5,00. Dit bedrag is inclusief een kop koffie. Aanvang is 20.00 uur in CCK2 in Vriezenveen. Op de avond van de lezing is het boek te koop en zal het indien gewenst gesigneerd worden door auteur Frank Krake. We kunnen moeilijk inschatten hoeveel bezoekers naar deze lezing komen. Om zeker te zijn van een plek in de zaal kunt u zich aanmelden middels e-mail, telefonisch of persoonlijk in

ons museum. E-mail: vereniging@oudvriezenveen.nl Telefonisch: 0546-563476

Comments


Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page