top of page

Jan Meijerink loopt voor bestrijding Jiggers.


Jan Meijerink loopt van Vriezenveen naar St. Petersburg en is 31 juli vertrokken. Eigenlijk is het een sponsorloop om de stichting Gertin (http://gertin.nl) te steunen. De stichting Gertin zet zich in voor de bestrijding van Jiggers in Kenia.

Jiggers komen veel voor in Kenia en andere tropische gebieden waar op blote voeten wordt gelopen. Jiggers zijn zandvlooien die slecht kunnen springen en zich daarom graag in voeten nestelen. Ze kunnen daar veel ellende veroorzaken tot aan amputaties toe. Maar jiggers zorgen niet alleen voor gezondheidsproblemen. Het leidt ook tot sociale en economische problemen. Kinderen kunnen niet naar school en volwassenen zijn niet in staat om te werken. Soms is er ook sprake van stigmatisering van jigger slachtoffers. Naar schatting zijn er in Kenia meer dan 4 miljoen mensen mee besmet terwijl de bestrijding eenvoudig is: gebruik dicht schoeisel.

De sponsortocht van Jan verloopt voorspoedig, maar het wordt spannend als hij de Russische grens bereikt. Jan loopt zoveel mogelijk de route die vroeger de Rusluie uit Vriezenveen ook gebruikten. De Russische ambassade is op de hoogte van zijn tocht en wenst hem “an easy path and smooth roads”, maar onder andere vanwege corona heeft Jan nog geen visum kunnen bemachtigen.

Ondertussen was Jan al op 20 augustus in Seelow vlak bij de Poolse grens en op 21 augustus in de Poolse stad Witnica. Daar werd hij hartelijk ontvangen in de pastorie van de katholieke kerk en mocht hij overnachten in het pelgrimsverblijf

Via Podgaje op 26 augustus bereikte Jan op 28 augustus de stad Rytel ten zuidwesten van Gdansk, ofwel circa 170 km verwijderd van Braniewo bij de Russisch-Poolse grens en dichtbij Kalingrad.

Als Jan, zoals gebruikelijk, circa 30 km per dag blijft lopen is hij rond 2 of 3 september bij de Russisch-Poolse grens en heeft hij circa 1140 km gelopen, ongeveer de helft van de geplande tocht die in totaal 2400km lang is. Petje af voor iemand van 72 jaar.

Komende dagen wordt het dus spannend bij de grens, vanwege de visumproblemen. Misschien moet Jan de tweede helft van zijn tocht uitstellen tot het voorjaar 2021.

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page