top of page

Het Vriezenveense verzet en wapendroppings


"Het is alweer veertig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd" zei hij. Hij sprak niet vaak over de oorlog en probeerde het eigenlijk zoveel mogelijk te vermijden. Maar nu hem daar heel gericht naar wordt gevraagd, vertelt hij beknopt toch iets over het verzet en -strijders. "Er is zoveel gebeurd, je zou er wel een boek over kunnen schrijven". Het is Gerrit Roelofs, ooit commandant van het Vriezenveense verzet, die dit zei tegen journalist G. de Vries van de krant. In het Dagblad van het Oosten van zaterdag 20 april 1985 doet hij zijn verhaal.

Negentien jaar oud was Gerrit Roelofs toen de oorlog uitbrak. Op die allereerste oorlogsdag, de 10e mei 1940, toen de bommen vielen, werd hij en Rotterdam diep in het hart geraakt en alles in hem verzette zich tegen zoveel barbaarse onrechtvaardigheid. Hij heeft nog geprobeerd om weg te komen omdat hij dacht dat hij achter de frontlinie meer voor zijn land kon betekenen. Maar dat is niet gelukt.

Hij kon zich niet bij de bezettingsmacht neerleggen en besloot tot geheim verzet. Hij zocht medestanders, want als eenling kun je maar weinig uitrichten. Hij sprak er met familieleden en vrienden over; mensen van wie hij wist, dat ze te vertrouwen waren. Je kon niet voorzichtig genoeg zijn want Vriezenveen had een aantal actieve NSB-ers en bovendien was er ook nog een grote groep Mussert-stemmers.

Hij sprak met zijn neven Jan en Gerard Roelofs, Derk Abbink en Gerard Nijkamp en met zijn eigen broer Jan. Zo ontstond in Vriezenveen de groep Roelofs. Ze wisten niet waar te beginnen, wat konden ze doen? Daar kwam enige structuur in via Henk Gerrits die contacten had te Vroomshoop. Die Vroomshoopse groep was aangesloten bij de Raad van Verzet Salland. De commandant van die groep was een Haselhoff, die hem in contact bracht met andere relaties in Vriezenveen met wie zij konden samenwerken. Zo vernam hij dat er in Vriezenveen nog een andere groep was. Dat was de groep van Ben Coes, die behoorde tot de KP (Knokploeg) van Almelo.

Hij kreeg een heel verantwoordelijke taak toebedeeld. Hij werd de verbindingsman, die er voor moest zorgen dat in Junne gedropte wapens werden vervoerd en opgeslagen en daarna verder werden verdeeld over de actieve verzetgroepen in Oost Overijssel. Hij moest zich daarbij zelf maar zien te redden. Geheim verzet vereist dat zo weinig mogelijk mensen ervan weten hoe en door wie dit werd gedaan. Hij wil daarom nu nog zijn bijzonder respect uitspreken voor enkele personen. Bij de familie Boers konden ze altijd terecht en kregen ze te eten en die leverden hen ook de wagens waarmee de wapens werden vervoerd. Jan Boers en ook Gerrit Koppelman namen altijd, zonder enige tegenspraak, hun opdrachten aan om wapens weg te brengen.

Toen Kamphuis te Aadorp werd gearresteerd, had hij net een dag eerder de wapens gekregen die bij hem werden aangetroffen. Deze wapens kwamen uit een prachtig geheim wapendepot op de heide bij Kolkman (bij het bos van Tilanus). De dag na de arrestatie van Kamphuis hebben zij snel dat wapendepot leeggehaald. Kamphuis kende namelijk dat depot. Het is gelukkig allemaal goed gegaan.

wordt vervolgd….

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page