top of page

Een eeuw sociale woningbouw in de gemeente Vriezenveen 1919 – 2019


Zich verkneuterend ligt hij in zijn bedje. Dat bedje staat in zijn eigen slaapkamer van een net rijtjeshuis, dat van alle gemakken is voorzien. Moeder zit op de rand van zijn bed en strijkt eens door zijn haar. Zij vertelt over zijn overgrootopa Appe uut 't Veen. Appe was een jonge knaap, die lang geleden, wel meer dan honderd jaar, brodeloos vertrok uit een grote stad in het westen van het land en op zoek ging naar een bestaan en de rest van zijn leven. Appe vond zijn werk en stekje, een armoedig plekje ver verborgen in het veen en bouwde zijn eigen huis…. een plaggenhut en ook Appe sliep in zijn eigen bed, op strozakken.… Moeder vertelt en Albert junior luistert aandachtig.

Zo rond 1900 kwamen er veel arbeiders uit alle streken van het land naar Vriezenveen. Vaak door armoede en honger gedreven hoopten ze hier werk te vinden in de ontginning en de vervening. Die toestroom leidde tot woningnood en tot de bouw van plaggenhutten en zelfgetimmerde keten en krotten opgetrokken uit allerlei restmateriaal. Men woonde daar onder erbarmelijke leefomstandigheden, zonder ook maar enige voorziening.

In 1919, dit jaar precies een eeuw geleden, vroeg de SDAP voor het eerst aandacht voor dit schrijnende probleem. Aan de gemeenteraad werd voorgesteld om 150 arbeiderswoningen te bouwen voor de nieuwe bewoners, 50 in Vriezenveen en 100 in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Binnen de gemeenteraad waren de meningen hierover nogal sterk verdeeld. De woningen zijn er op dat moment ook niet gekomen, maar het bracht wel een discussie op gang vanaf 1901, het jaar dat de Woningwet van kracht werd. Die wet bood de mogelijkheid tot de oprichting van een woningbouwvereniging. Uiteindelijk besloot een meerderheid van de gemeenteraad, pas op 5 juni 1919, tot de oprichting van een woningbouwvereniging onder voorzitterschap van de burgermeester. De start van de sociale woningbouw in de gemeente Vriezenveen was daarmee een feit.

Er werden 40 eengezinswoningen gebouwd in vier verschillende woontypen in het project "Westerdok". De eerste woningen in de Molenstraat werden op 20 november 1920 betrokken.

In 1928 werd een tweede woningstichting in het leven geroepen, die in 1937 de naam Woningstichting Westerhaar-Vriezenveensewijk ontving. Reden voor de naamgeving was de afstand tussen de twee woonkernen Westerhaar-Vriezenveensewijk met die van de woningstichting Vriezenveen en het feit van de versnelde opheffing van krotbewoning. De eerste woningen van deze stichting verschenen aan de Oranjestraat in Vriezenveensewijk. Dat betrof een tweetal complexen van twaalf woningen met schuurtjes.

Kleine Appie knippert met zijn ogen en mama zegt dat hij nu echt moet gaan slapen. Het regent en waait hard en de dakgoot is lek. Ach, morgen belt mama wel met woningstichting Mijande Wonen, die maken het vast wel weer in orde.

"Mama, vertelt u morgen weer verder van opa Appe en 't veen?" "Ja, mijn jongen… slaap lekker!"

Iedereen woont tegenwoordig met gemak lekker warm en veilig onderdak.

Voor meer cultuur-historische verhalen met foto's kunt u lid worden van de Vereniging Oud Vriezenveen, u krijgt dan voor €22,00 per jaar vier keer het kwartaalblad Waver 't Vjenne thuisgestuurd. Leden hebben eveneens gratis toegang tot ons museum. Telefoon 0546-563476 mail ons vereniging@oudvriezenveen.nl of kijk op http://www.museumvriezenveen.nl/waver-lid-worden.

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page