top of page

Verzamelen maar.....


Verzamelen is het samenbrengen van allerlei dingen op één plek. Zo kun je rommel verzamelen en oud papier, maar ook luciferdoosjes, sigarenbandjes, postzegels en schilderijen. Wij mensen doen dat graag. Sommige dieren verzamelen ook, zoals eekhoorntjes. Hamsters verzamelen ook en dat heet dan weer hamsteren. Het blijkt dat mensen ook hamsteren, maar dan bij een grootgrutter. Zelf heb ik vroeger wel eens stripboeken verzameld. Het gekke is dat je steeds meer wilt en op zoek gaat naar dat ene exemplaar.

Een museum is een gebouw met een verzameling voorwerpen en het Historisch Museum Vriezenveen heeft een verzameling oude dingen uit Vriezenveen. Zo’n verzameling heet dan met een mooi woord collectie. Die collectie wordt dan weer beheerd door een verzameling vrijwilligers.

Peter en Ida Diemer uit Veenendaal zijn ook verzamelaars. Zij verzamelen kerstgroepen. Kerstgroepen zijn voorstellingen van kerstverhaalfiguren: Jozef, Maria, het kindje Jezus, herders, wijzen uit het Oosten, meestal in een stalletje. Een kerststal dus en dan in miniatuur. In het groot kan ook, met bijvoorbeeld echte mensen erin, maar die zijn niet permanent en moeilijker te verzamelen. Mensen over de hele wereld hebben kerststallen gemaakt en ze worden nog steeds gemaakt in vele vormen en met vele materialen.

Peter en Ida weten alles van kerstgroepen en hebben er in de loop van de tijd vele verzameld. Het aantal gaat nu over de 2000. Indrukwekkend dus. En niet alleen uit Nederland, ze komen uit zo’n 90 verschillende landen. Dus echt indrukwekkend. De familie Diemer is inmiddels specialist op dit gebied en weet er dan ook alles van. Ze zijn prominent lid van de vereniging ‘Vrienden van de kerstgroep Nederland’. Weer een verzameling dus, nu van vrienden ván. Er is ook een internationale vereniging van dit soort verenigingen uit 19 landen. De verzamelaars zijn daarin verzameld als het ware.

Peter en Ida hebben in 2016 een onderscheiding ontvangen van deze internationale vereniging. En uitgerekend deze mensen hebben speciaal een tentoonstelling samengesteld voor het Historisch Museum. En daar zijn wij trots op. Uitgangspunt van de tentoonstelling is de reis van de Rusluie naar Rusland. Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland en Rusland zijn de landen waar deze avonturiers door reisden. En kerstgroepen uit die landen zijn nu te zien in het museum. Een mooi uitgangspunt voor een verzameling.

Op 8 december is de tentoonstelling officieel geopend en mevrouw Diemer heeft bij die gelegenheid een lezing gegeven over kerstgroepen. De tentoonstelling is te zien tot 4 januari op de openingsdagen van het museum, dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur. Er zijn ook extra openingstijden vastgesteld op de zaterdagmiddagen 15 en 22 december van 13:00 tot 16:00 uur en op de donderdagavonden 13 en 20 december van 19:00 tot 20:30 uur.

Let op: het museum is van 24 december t/m 1 januari gesloten.

Oh ja, onze verzameling vrijwilligers kan nog wel wat extra mensen gebruiken. U bent hierbij van harte uitgenodigd om u aan te melden. Kijk hier voor meer informatie

Voor meer cultuur-historische verhalen met foto's kunt u lid worden van de Vereniging Oud Vriezenveen, u krijgt dan voor €22,00 per jaar vier keer het kwartaalblad Waver 't Vjenne thuisgestuurd. Telefoon 0546-563476 mail ons vereniging@oudvriezenveen.nl of kijk op http://www.museumvriezenveen.nl/waver-lid-worden

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page