top of page

Het huis van Sinterklaas


De Sint is weer bijna in het land. Zaterdag arriveert hij in Dokkum en dan vaart hij gelijk door naar Vriezenveen. Het is uiteraard een lange en vermoeiende reis vanuit Spanje. Dan is het handig ook hier in Twenterand een logeer adres te hebben. En dat heeft de Sint! Er is hem ruimte aangeboden in het Historisch Museum Vriezenveen. Inmiddels is dat traditie geworden. De Sint beschikt er op de begane grond over een slaapkamer en een ontvangstkamer. Kinderen loeren soms door de ramen en kunnen dan zien hoe de Sint slaapt. Ook de pieten vinden onderdak in het museum, maar zij moeten met zijn allen op de zolder slapen. Ze zetten al hun schoenen op de trap naar boven. Zo kun je precies zien hoeveel pieten er nog in bed liggen.

Prachtig voor de kinderen dat de Sint zaterdag 25 en woensdag 29 november, en bovendien zaterdag 2 december speciaal voor de kinderen uit Twenterand heeft vrijgehouden.

Het is dan heel gezellig in de ontvangstkamer en iedereen kan een praatje met de Sint komen maken.

“Huis van Sinterklaas” is een van de vele functies die ons museum heeft. Wat dat betreft zijn we multifunctioneel. Naast “Huis van Sinterklaas”, is de oude raadszaal in ons gebouw beschikbaar als bijzondere trouwlocatie, waar misschien ook de ouders van de bruid of de bruidegom in het verleden al getrouwd zijn. De raadszaal is ook geschikt als vergaderlocatie voor verenigingen. Wij kunnen zorgen voor koffie met cake of een broodje.

De raadszaal dient verder als filmzaal, en ons documentatiecentrum kan worden ingezet als studieruimte. We hebben er vorig jaar bijvoorbeeld stagiaires uit Zwolle gehad.

Normaal gesproken, als de pieten er niet slapen is onze zolder de educatieruimte waar we kinderen ontvangen van basisscholen die meedoen met onze lesbrieven.

We hebben een educatieprogramma op het gebied van textiel, handel en Rusluie, en op het gebied van ruilverkaveling. Bovendien ontwikkelen we op dit moment een educatieprogramma over de tweede wereldoorlog. De educatieruimte wordt soms ook gebruikt als vergaderlocatie of als filmzaal. We hebben er audiovisuele apparatuur.

En uiteraard zijn we bovenal museum met wisselende exposities en als drie belangrijkste basisthema’s, onze dorpsgeschiedenis, onze textielgeschiedenis, en de Rusluie. Dat laatste is weer erg actueel. Immers dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Russische revolutie uitbrak. U bent van harte welkom.

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page