top of page

Veemarkten


Veemarkten waren vroeger de plek waar het vee verhandeld werd en nieuwtjes werden uitgewisseld. Een sociaal en economisch gebeuren. In de naastgelegen café ’s werd de handel rondgemaakt met een glaasje jenever. Alle wat grotere plaatsen hadden een veemarkt. Tegenwoordig zijn ze bijna allemaal verdwenen. Sommige worden vanwege de grote toeristische attractie echter nog in stand gehouden. In deze regio is er nog een paardenmarkt in Denekamp, en in Ootmarsum is er een die gekoppeld is aan de “koale karmis”.

Vriezenveen had lange tijd een echte veemarkt op Het Midden die van belang was voor de boeren in de regio. Al sinds 1872. Er werden koeien, schapen, varkens en biggen verhandeld, om de 14 dagen op woensdag. Vooral vanuit Geesteren, Mander en Vasse werden biggen met zogenaamde kleedwagens aangevoerd. De markt werd in 1924 en 1932 uitgebreid en omvatte uiteindelijk vier locaties rond Het Midden. In de jaren tachtig nog werden er wel 100 stuks vee per marktdag verhandeld. Op Het Midden waren er destijds 5 café ’s om de handel te beklinken. Aan de Bouwmeesterstraat, op de plek van de huidige Rabobank en daarachter, bevond zich de koeienmarkt. Op de dorpsstraat, voor café Boom (ook bekend als Veneman) was de stierenmarkt. Voor café Höfte (Wapen van Vriezenveen) werd het klein- en jongvee verhandeld. Achter café Holland aan de Almeloseweg was de schapen en varkensmark, vlakbij de katholieke school en ongeveer daar waar nu bij de rotonde het pand De Beukenhof staat. Soms ontsnapte er een big over de speelplaats en dat was lachen voor de kinderen die dat vanuit de klas konden zien.

In 1971 werd de varkensmarkt opgeheven en werd de koeien- stieren en jongveemarkt geconcentreerd op de plek van de Rabobank en daarachter. Koeien mogen echter sinds de uitbraak van mond en klauwzeer in 2001 nergens meer op markten verhandeld worden, dus ook niet in Vriezenveen. In België is de regelgeving anders. Daar vinden we in Ciney de grootste veemarkt van Europa. Elke vrijdag nog 3000 koeien.

Een klein stukje Vriezenveense veemarkt bestaat nog en daar staan de paarden tijdens de boerenmarkt in augustus, zoals op de foto aan het begin te zien is. Dat stukje markt zal ook wel niet gauw verdwijnen. De grond hoort toe aan ruim 35 eigenaren en dat aantal zal door overerving misschien wel verdubbeld zijn. Heel lastig onderhandelen dus. Voor koeien kent Vriezenveen nog wel de traditie van een fokveedag. Al sinds 1957, en tegenwoordig op het terrein van de manege aan de Schout Doddestraat. Daar wordt gestreden om de mooiste koe. Schoon gewassen, met de beste uiers en de mooiste bouw in rug en schoften. Ook heel jonge kinderen leren er al hun kalfje te presenteren aan het publiek. Diverse foto’s van de veemarkt in zijn oude situatie zijn nog op ons museum aanwezig.

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page