top of page

De pollen heeft nog lintbebouwing


Lintbebouwing ontstond als vanzelf in Vriezenveen. Het dorp was gebouwd aan een zandrug door het veen. Uiteindelijk werd onze dorpsstraat 6 km lang en pal oost west gelegen. Dat hielp in de tweede wereldoorlog de vliegers omdat Vriezenveen als het ware een kompas op de grond was.

Het dorp is in de loop der jaren gegroeid, en met de Westerweilanden, de Elzenhoek, De Westerbouwlanden en de Weemelanden is het lintkarakter voor een groot deel verdwenen.

De Pollen kent nog wel de oorspronkelijke en typische lintbebouwing. Ook hier is het dorp ontstaan rond een zandrug, de Oude Hoevenweg. De Pollen wordt eigenlijk afgebakend door de Paterswal en de oude Hoevenweg. Op de foto hierboven is de driesprong aan het begin van De Pollen te zien met een duidelijk verwijzing naar Sibculo. Sibculo is in dit verhaal ook belangrijk. Daar stond het klooster Galilea Maior. De paters Cisterciënzers van dat klooster zochten een weg door de moerassen naar het klooster in Albergen. De route die ze gebruikten staat nu bekend als de Paterswal. Aan de diverse zandhoogten in de moerassen (Pölle) dankt De Pollen ook zijn naam.

De Pollen was vroeger van belang voor Vriezenveen, immers de turf werd via de Bavesbeek vanuit de veengebieden door West-Geesteren naar Almelo vervoerd. Later, in de 17de eeuw, werd de Schipsloot gegraven, ongeveer vanaf de school in De Pollen langs de Oude Hoevenweg naar het Oosteinde van Vriezenveen en door naar Almelo. De Pollen kende toen ongeveer 35 turfschippers.

In de Schipsloot stond niet steeds voldoende water voor de turfscheepjes. Daarom voer men in convooi met het water mee dat geregeld werd door zogenaamde “zijlen”. Dat waren schotten die omhoog getakeld konden worden. Op oude foto’s in ons museum is een droge Schipsloot en een Schipsloot vol water te zien. We hebben een bouwtekening van de turfscheepjes en een foto van de kozakkenbrug in het Oosteinde met opgetrokken zijl.

Tijdens de ruilverkaveling in de jaren 50 is de schipsloot verdwenen en is veel grond rond Vriezenveen efficiënt ingedeeld. Om nu binnen Vriezenveen nog te genieten van de oorspronkelijke natuurgebieden in de omgeving is De Pollen ook heel belangrijk. De Engbertsdijkvenen, een Natura 2000 gebied is vanuit de Oude Hoevenweg te bereiken, en Het Veenschap vanuit de Paterswal.

Verderop, in Bruinehaar, is de start van de striepewandeling. Grenspaal 99 in deze wandeling markeert een drielandenpunt, nl. Twente, Salland en graafschap Bentheim.

En laten we het KaterJanspad niet vergeten, een prachtig fietspad aan de rand van de Engbertsdijksvenen en langs het Geesters stroomkanaal.

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page