top of page

Dominee of koopman


Dominee of koopman, dat is het standaard dilemma van de Hollander. En dus ook van de Vriezenvener. Dat blijkt wel uit hele generaties Vriezenveners die naar St. Petersburg afreisden om er handel te drijven. Ze waren succesvol en verdienden er een goede boterham. Maar bijvoorbeeld in het boek “De Rusland vaarders” van J. Hosmar staat ook een lange lijst dominees die in de Hollandse Kerk aan de Nevski Prospekt de Vriezenveners op het juiste pad hielden.

Ook dichter bij huis zien we dat dilemma. Vraag bij de oudere Vriezenveners waar ze de warmste gevoelens bij krijgen. De een zegt het dominees laantje en de ander het coöperatielaantje. Beide laantjes in het centrum van Vriezenveen zijn een begrip voor de oudere generaties, maar nagenoeg verdwenen.

Het dominees laantje liep van restaurant Erwin’s Pleintje (op het Tilanusplein) naar de Vriezenhof, daar waar vroeger het dominees huis stond met als laatste bewoner dominee Harm Pol. De pastorie werd in 1858 gebouwd en in 1963 afgebroken. De bomen werden rond 1925 geplant om een waardige entree tot de pastorie te hebben. Het coöperatielaantje startte bij hotel ter Brake, op de plek waar nu de Regio Bank staat. Rond 1800 was dit pand al bekend. Het was vroeger een eerste klas hotel dat links onderin ook nog een winkeltje runde in kruidenierswaren en drogisterij artikelen. Het hotel had al verlichting op carbid vanuit een stenen gebouwtje achterin de tuin. Het hotel onderhield een eigen koetsverbinding met het spoorwegstation dat ook verdwenen is. Het hotel werd later overgenomen door de coöperatieve winkelvereniging en daarna was het “De Coöperatie”. Vandaar het coöperatielaantje. De eiken rond het coöperatielaantje zijn verdwenen, die van het dominees laantje staan er gelukkig nog, althans een gedeelte.

Beide laantjes waren een feest voor de jeugd.

Vooral het coöperatielaantje. Het was er nogal donker en het was een vrijerslaantje. Het domineeslaantje was hiervoor minder in trek. De dominee liep ’s avonds wel eens van zijn pastorie naar de kerk en de stelletjes die hij dan tegenkwam zag hij later weer bij de catechisatie. Daar hadden ze een hekel aan. Op de foto hiernaast staat wat er over is van het dominees laantje. Gelukkig hebben we op het museum nog de oude foto’s. Het museum denkt voorzichtig aan een herinrichting van de afdeling dorpsgeschiedenis.

Onderdeel daarvan zou kunnen zijn een aantal gesproken verhalen over het dorp. Misschien wel verhalen over het coöperatielaantje of het domineeslaantjes. Kent u zo’n verhaal dan zou het museum daar graag kennis van nemen.

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page