top of page

"Het verzet kraakt" expositie te Vriezenveen


Derk Smoes uit Vriezenveen was de leider van de knokploeg die in november 1944 een bedrag van fl 46.000.000,= buitmaakte bij de Nederlandse bank in Almelo. De grootste bankroof ooit, en bedoeld voor de stakingskas van de spoorwegmensen die ondergedoken zaten.

Deze daad van verzetsmensen in oorlogstijd wordt in het Historisch Museum Vriezenveen herdacht met een expositie die op 5 mei aanstaande wordt geopend door wethouder Abbema van de gemeente Twenterand. Ook drie kinderen van Derk Smoes Nico, Carla en Ditty zullen hierbij aanwezig zijn. De opening vindt plaats om 11.00 uur. De expositie zal te zien zijn tot en met 26 augustus. Op zaterdagen van 12.00u tot 16.00u en verder op de normale openingstijden van het museum, te weten dinsdag tot

en met vrijdag van 10.00u tot 17.00u. Persoonlijke spullen van Derk Smoes zullen te zien zijn ondersteund met foto’s, krantenknipsels, powerpoint presentaties en de film Civil Courage. Ook het Kruis van Verdienste dat Derk Smoes ontving is aanwezig en het briefje dat hij uit de trein gooide toen hij werd afgevoerd naar concentratiekamp Neuengamme. Met dank aan de familie Smoes die deze persoonlijke spullen beschikbaar heeft gesteld. Wonderlijk dat zo’n groot bedrag is buitgemaakt, maar de knokploeg wist niet dat precies op het moment dat ze toesloegen er een giga-geldtransport onderweg was naar Duitsland. In de kluis in Almelo lag die nacht zelfs fl. 96.000.000,= . Dat konden ze echter niet meenemen omdat de vrachtwagen die ze bij zich hadden te klein was. Helaas, en door stom toeval, kwamen de Duitsers na 14 dagen op het spoor van het geld dat inmiddels in een hooiberg in Daarlerveen lag. De meeste deelnemers aan de bankroof konden daardoor gearresteerd worden. Op het Historisch Museum Vriezenveen kunt u vanaf 5 mei het hele verhaal zien. Ook historische verenigingen uit andere plaatsen waar leden van de knokploeg vandaan kwamen doen mee met een expositie.

Het Verzet Kraakt is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Het VFonds.

Bezoekers met een vriendenkaart van het VFonds hebben gratis toegang tot de 6 exposities.

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page