top of page

Openluchttheater


Den Ham heeft de brink met haar muziektent, een centraal punt in het dorp waar van alles te organiseren is, en ook wordt.

Vriezenveen had vroeger ook een muziektent, een mobiele die op verschillende feestterreinen kon worden neergezet en daarna weer werd afgebroken en in onderdelen op de gemeentewerf werd opgeslagen. Zo’n muziektent zouden we weer moeten hebben. Het vormt altijd weer een centraal en nostalgisch punt.

Of dit er ooit van komt, een muziektent, is de vraag. Maar het lijkt erop dat er in Vriezenveen toch een begin gemaakt is met theater, een openluchttheater als we naar de foto hierboven kijken. De zitplaatsen zijn al gerealiseerd. De foto is vorig jaar genomen bij het Herman Jansenpark.

Vriezenveen is druk met haar groen, en schijn bedriegt. Hoewel het hierboven veel op afbraak lijkt worden op vele plekken ook nieuwe bomen aangeplant. Bravo! Maar we hebben nog een lange weg te gaan. Vriezenveen was vroeger zeer bosrijk. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de oude ansichtkaarten die J. Hosmar gebundeld heeft in zijn boekjes over Vriezenveen. Het blijkt ook uit het wapen van Vriezenveen. Niet voor niets is dat de eikenboom. In de bundels van Hosmar vinden we foto’s van het oude gemeentehuis, waarop dit haast niet te zien is, zoveel bomen staan ervoor. In ons museum hangt een foto van twee bij twee meter van de dorpsstraat. Ook hier is weinig van de bebouwing te zien vanwege het vele groen ervoor. Een mooie foto is er destijds ook gemaakt vanuit de watertoren. Wat we zien is één en al bos, soms een huis. Eind 2014 heeft Tubantia een competitie uitgeschreven voor de groenste gemeente van Twente. Oldenzaal staat daarin bovenaan. Het oude Vriezenveen met al zijn bomen in het dorp en met een landschap van voor de ruilverkaveling had hier zeker hoge ogen gegooid.

In financiële zin moet ook Twenterand op de kleintjes letten. Dat merken we elk jaar weer bij de begrotingsdebatten van de raad. En dat heeft ook zijn invloed op de kosten van het groenonderhoud. Allemaal goed te verdedigen. Maar mag ik de raad eens uitnodigen te komen kijken naar de oude foto’s van Vriezenveen die gelukkig nog op ons museum aanwezig zijn? Misschien kan men daar inspiratie uit putten voor een volgend plan om “Het Midden” opnieuw in te richten of bij het vaststellen van het groenonderhoud.

Ook los hiervan is het heel nuttig eens een rondleiding aan te vragen in ons museum. Dat geldt ook voor alle andere Twenteranders. We kunnen dan vertellen over de rijke historie van ons dorp.

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page