top of page

De Middenschool


De naam zegt het al, de Middenschool stond in Vriezenveen op Het Midden en was lange tijd belangrijk voor Vriezenveen.

De eerst bekende schoolmeester was in 1617 Fredericus Sibrandi. Hij was tevens gerichtsschrijver, koster en voorzanger. Logisch, de school stond op wat nu het Tilanusplein is, naast het gemeentehuis en tegenover de grote Kerk. Als gerichtsschrijver hielp hij het gemeentebestuur bij het opstellen van officiële documenten.

Vriezenveen is getroffen door verschillende grote branden. Bekend is de brand van 1905, maar ook in 1840 was er een grote brand waarbij 40 huizen en een groot aantal schuren verloren gingen.

De Middenschool werd in 1846 geheel vernieuwd en verdeeld in 3 lokalen met ruimte voor ongeveer 500 kinderen (over grote klassen gesproken!). Er is destijds een fles ingemetseld met de naam van de eerste steenlegger, de aannemer, en de aanneemsom. Mooie traditie.

Meester Jan Kunst werd in 1820 als schoolmeester benoemd en was dat nog steeds in de vernieuwde school. Naar hem is de Meester Kunstweg genoemd (zijstraat de provinciale weg naar Vroomshoop). De aanstelling van Jan Kunst vond plaats met instemming van de graaf van Almelo, die na de Franse tijd, voor bepaalde functies het benoemingrecht had teruggekregen. De graaf had in die tijd veel invloed in Vriezenveen dat tot de heerlijkheid Almelo behoorde. De graaf had bijvoorbeeld ook de windrechten, zodat Vriezenveners (door paarden aangedreven) rosmolens moesten bouwen i.p.v. windmolens. Meester Kunst was ook koster en voorzanger in de kerk en viel bijzonder in de smaak bij de bevolking. Op verzoek van enkele inwoners van Vriezenveen gaf Jan ook les in de Engelse, Duitse en Franse taal. Later kwam daar wiskunde bij. Talenkennis was belangrijk voor Vriezenveense leerjongens die naar St. Petersburg vertrokken. Vijf zonen van Jan Kunst vertrokken naar het buitenland. Egbertus Diederik Kunst was oprichter van de firma Kunst & Co in Sint Petersburg en handelde in linnen en Delfts blauw. Hij trouwde met een Russin, Alexandra. Toen hij weer in Vriezenveen ging wonen bouwde hij een villa met de naam Villa Alexandra op de grens tussen Vriezenveen en Almelo. De firma Kunst & Co was gevestigd aan de “Hollandse linie” in de Gostiny Dvor, het grote winkelcentrum in Sint Petersburg. Meerdere Vriezenveners hadden daar winkels en al die winkels samen stonden volgens J. Hosmar bekend als de “Hollandse Linie”.

De middenschool is in 1924 gestopt, waarna het gebouw verschillende functies heeft gehad. De laatste was brandweerkazerne, en als zodanig herkennen oudere Vriezenveners de contouren nog, rechts op bijgaande foto. In 1994 is het gebouw gesloopt om plaats te maken voor appartementen en winkels.

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page