top of page

Godfather Egberts Engberts.


Gerhard Johannes Egbert Engberts werd geboren in 1835 te Vriezenveen en is gestorven in 1911 te St. Petersburg. Hij was koopman en firmant van Gebr. Engberts & Co te St. Petersburg en een van de eerste Rusluie die zich met vrouw en kinderen permanent in St. Petersburg vestigde. Deze “Godfather” van de Rusluie had een winkel in de Gostini Dvor (de overdekte winkelgalerij aan de Nevski Prospekt), waar hij handelde in textiel. De familie Engberts was belangrijk in het sociale leven van St. Petersburg. Ze leverden zelfs tafellinnen aan de tsaren. Van zijn winkel hebben we slechts een onduidelijke foto omdat op die foto zijn nieuwe auto belangrijker was. We hebben een fraai familieportret met al zijn kinderen, en van Egbert zelf hangt in ons museum nog een hele grote foto. De met bont gevoerde winterjas die naast deze foto staat is door Egbert Engberts zelf nog gebruikt. In de andere hoek van deze kamer, bij de lift, staat de zijden jurk die door mevrouw Engberts is gedragen. Ook de memoires die zoon Egbert in 1929 schreef zijn bewaard gebleven. Deze handgeschreven memoires zijn door de dochter van Egbert junior en daarna door zijn kleinkinderen gered van het oud vuil, en in 2004 verschenen als boek met de titel “Herinneringen aan Rusland”. Een verrassend leesbaar boek met authentieke verhalen over St. Petersburg. Egbert senior is begraven in een groot familiegraf op begraafplaats Volkovo. Zo zijn er meer dan 100 Vriezenveners in St. Petersburg begraven, maar het graf van de familie Engberts is een van de weinige graven dat nog bestaat. Ter herinnering aan de banden tussen St. Petersburg en Vriezenveen is het graf van Egberts Engberts in het Ruslandjaar 2013 geheel gerenoveerd met gelden uit Vriezenveen en omgeving. De foto toont de onthulling van dit graf in aanwezigheid van de Nederlandse consul-generaal Jennes de Mol (geheel links) en burgemeester Visser van Twenterand (derde van links). Egberts had 8 kinderen die allen in St. Petersburg zijn geboren. Na de Russische revolutie zijn er 4 in Rusland gebleven en 2 naar Parijs gegaan. Zoon Egbert keerde korte tijd terug naar Vriezenveen en verhuisde vervolgens naar Leiden. Zoon Jan, voor de oudere Vriezenveners nog bekend als “De lange Rus”, keerde terug naar Vriezenveen naar het vakantieverblijf “Mon Repos” dat vader Egbert al die tijd had aangehouden in Vriezenveen en na de grote brand van 1905 zelfs had laten herbouwen. Het herbouwde Mon Repos stond in het centrum, tussen de Hema en bakkerij De Kraaij. Helaas is het in het Ruslandjaar 2013 afgebroken. Alleen St. Petersburg kent nu nog een aandenken aan Egbert Engberts.

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page