top of page

Bericht uit St. Petersburg


We zijn bij Barend Harmsen in St Petersburg en we vragen hem hoe het gaat in Rusland. Hij laat ons een brief lezen die nog op de post moet naar zijn broer Jan Harmsen in Borne. De brief is gedateerd 17 augustus 1871, 155 jaar geleden dus. Een afdruk ervan staat hierboven.

De familie Harmsen uit Vriezenveen heeft al vanaf eind 18e eeuw handel gedreven in Rusland. Barend heeft het druk in St Petersburg. ’s Morgens om 9 uur staat hij in de winkel tot ’s avonds 8 uur en daarna mag hij graag pianospelen. De handel gaat op dat moment niet goed maar dat is gewoonlijk voor de tijd van het jaar want ’s zomers gaan de mensen buiten de stad wonen. Barend woont ook met zijn familie op het land, in Lesnoi, maar hij moet voor de handel in de stad zijn met zijn broers Leonard en Herman.

Uitstapjes maakt Barend met Herman en Hendrik Kruijs (van de Javazaak, cacoahandel). Zij gaan deze keer naar Pargala met de trein. Dan worden paarden gehuurd en op de terugweg gaat het gedeeltelijk met een boot weer naar het station. Pas zijn zij ook met Hendrik Kruijs op het eiland Jelagen geweest waar een grote feestdag was met veel vuurwerk. Barend vertelt ons dat het niet goed gaat met dominee Kunst, hij heeft een leverziekte. Ze hebben al een tijd geen preek meer gehoord. Ook zijn onlangs nog twee kinderen van hem gestorven. In St Petersburg zijn ze bezig om een monument op te richten voor Katharin II aan de Newski Prospect voor het Alexander theater. Het graniet daarvoor komt uit Finland. Ook wil men een nieuwe tweede vast brug over de Newa leggen. Er is een plan om het Katharinen kanaal te dempen om er een mooie boulevard van te maken. In St Petersburg heerst sinds 17 augustus 1870 de cholera. De meeste gevallen kwamen voor onder de armere klassen. De cholera breidt zich verder uit over Rusland en Oost Duitsland. In totaal zijn in St Petersburg nu 7320 mensen aangetast door de cholera. Genezen zijn er 4118, terwijl er meer dan 3000 mensen zijn overleden.

Onlangs waren hier ook militaire oefeningen waaraan 40.000 man deelnamen. De troonopvolger en grootvorst Nicolai Nicolaiewitsch leverden slag net als in een oorlog.

Deze brief en honderden andere van de familie Harmsen bevinden zich in het archief van het Historisch Museum Vriezenveen en geven zicht op het leven van de Vriezenveners in Rusland.

Komt de naam Harmsen of Kruijs voor in uw familie en bent u verder geïnteresseerd, neem dan contact op met onze archiefbeheerder.

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page