top of page

Het Midden


Vriezenveen staat bekend als een langgerekt dorp. Vanuit de lucht altijd goed herkenbaar. Van Schipsloot tot Stouwe 6 kilometer. Er was echter altijd ook een centrum. Van oudsher heette dat “Het Midden”, het gebied rond de kruising van Westeinde, Oosteinde, Almeloseweg en Bouwmeesterstraat. Het Midden was belangrijk en er was altijd wat te doen. Er waren markten en cafés, scholen, kerken, winkelpanden en villa’s. Op de plek van de huidige Rabobank en daarachter bevond zich sinds 1932 een koeienmarkt. Een klein restant is nog zichtbaar. Aan de overkant van de rotonde, bij de Beukenhof, ontstond later de varkensmarkt. De markten brachten reuring in het dorp en waren ook de reden van de vele café ‘s op Het Midden. Het oudste was café Holland, op de rotonde, aan het begin van het Oosteinde (zie foto). Het zou zo gebruikt kunnen worden in een “Western”, want het had een echte “sidewalk”. Eeuwenlang was het een bekende pleisterplaats voor vrachtrijders, rondtrekkende kramers en handwerklieden. In 1712 was het al een herberg. Het is afgebroken toen in de jaren 70 van de vorige eeuw de antieke ANWB wegwijzer op het midden verdween en de kruising werd vervangen door de huidige rotonde. Tegenover café Holland, daar waar nu onze burgemeester woont, stond een statige Rusluie Villa, die achtereenvolgens bewoond werd door de families Greve, Hoek, Smelt, en Hospers. Aan de kant van de Rabobank stond café Höfte, ofwel “Het wapen van Vriezenveen”. Oorspronkelijk was het een smederij. Vooral op marktdagen was het er druk omdat er ook een borrel geschonken werd. In december 2011 is het afgebrand. Gelukkig is het geheel in oude stijl herbouwd. In maart 2013 is het weer geopend. Aan de andere kant van de koeienmarkt stond en staat café Boom, nu beter bekend als Fini’s Hoeve. Oorspronkelijk was er ook een drogisterij in gevestigd. De vele vergaderingen over de grote Vriezenveense ruilverkaveling vonden hier plaats. Op de plek van nu slager Kenkhuis begon bakker Arendhorst zijn beschuitfabriekje, maar hij had er ook een café. En aan de Almeloseweg 3 in het pand van Arends schonk Goosselink zwak alcoholische dranken. Bij de rotonde, naast café Holland, stond de Rooms Katholieke school, en dichtbij het midden, naast het oude gemeentehuis (het huidige Historisch Museum) stond de Middenschool. De Hervormde Kerk tegenover het oude gemeentehuis is nog steeds een baken in Vriezenveen. Minder bekend is wellicht dat de gereformeerde kerk dichter bij de rotonde stond, achter de huidige Marskramer. Nu is het de Ontmoetingskerk aan de Schout Doddestraat. Naast Arends stond de synagoge. Hadden we nu nog maar zo’n centrum. Het Historisch Museum bezit echter nog vele foto’s van het oude Midden.

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page