top of page

Blauw of Groen?


Transport is een oude tak van sport in Vriezenveen. Voor de Rusluie was het al van groot belang om hun spullen in St. Petersburg te krijgen. Het begon met paard en wagen, en rond de wisseling van de negentiende naar de twintigste eeuw kwamen daar de trein en de vrachtauto bij. Een van de expediteurs van het eerste uur was Willem Wessels. Willem Wessels had een boerderij op de Hammerweg, een sleperij met een mallejan, en haalde zand van het Zuiderbergje bij Daarle voor Van den Bosch. Oorspronkelijk komt de familie Wessels uit Zuna bij Rijssen.

In de jaren twintig reed Willem met paard en bodewagen op Almelo. Vanaf de haven in Almelo, waar de meeste goederen per schip aankwamen, vervoerden zij de goederen naar Vriezenveen.

In 1932 startte hij met WESSELS TWENTHE-FRIESLAND, ook bekend als “Groene Wessels”, een wekelijkse lijndienst die drie keer per week naar Leeuwarden reed en twee keer per week tot Enschede. Groene Wessels is in 2002 overgenomen door Nijkamp uit Geesteren en nu gevestigd op het bedrijvenpark Twente in Almelo.

Zoon Jans, geboren op 8 mei 1912, begon in 1963 voor zichzelf op de Almeloseweg met 1 vrachtwagen (zie foto). Dit was het begin van “Blauwe Wessels”. Blauwe Wessels is nog steeds een familiebedrijf en is als J. Wessels & Zn B.V. gevestigd aan de Bedrijfsweg in Vriezenveen. Jan Wessels nam het bedrijf in 1986 over van vader Jans, en inmiddels heeft Jan het in 2012 overgedaan aan zijn zonen Hans en Dick. Het is nu een bedrijf met ruim 20 trucs, ook voor speciaal vervoer, dat vooral rijdt in Nederland, Duitsland, België, en Noord Frankrijk. Jan reed ook op Albanië en Roemenië, maar dan met hulpgoederen, als lid van de werkgroep Albanië en de stichting Lele Barátjai (SLB) voor Oost Europa. Het gaat bij SLB om het organiseren van transporten, het sorteren van kleding en het regelen van het oud papier. Er staat een papiercontainer op het bedrijfsterrein J. Wessels & Zn B.V. De opbrengst gaat naar de Johannes Bogermanschool in Vriezenveen en naar de SLB.

Tijdens ons gesprek ligt er een stapel fotoboeken op tafel. De foto’s vormen een weerslag van de vele reizen en laten zien wat er de afgelopen tijd naar het dorp Lelei en omgeving in het noorden van Roemenië is gebracht.

Jan is een trouwe lezer van ons kwartaalblad Waver ’t Vjenne en heeft het Historisch Museum tijdens de verbouwing in 2013 ook met containers geholpen. Hij is bereid de fotoboeken over Albanië en Roemenië ter inzage in het museum te leggen gedurende de eerste week van maart.

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page