top of page

Wintertijd


Schaatsen zit Nederlanders in de genen en in ons waterrijk land hebben we er ook alle kans toe. Hoewel, met de huidige winters zullen we meer de kunstijsbanen moeten gebruiken en daarvan hebben we er 26, dus altijd een in de buurt. Maar toch, eigenlijk moet je het schaatsen leren op de sloot dichtbij.

Zo ook in Vriezenveen. Het slagenlandschap bestond van oudsher uit smalle akkers en dus vele sloten met enkele grotere dwarsverbindingen zoals de zogenoemde Waterleiding en de Wetering.

En dan was er uiteraard de spoorsloot, bij het spoor vanaf de Hammerweg richting Almelo, ongeveer een kilometer lang en tussen de 18 en 50 meter breed. In 1907 werd dit water al zo genoemd, nu is het deels gedempt. ’s Zomers was het zwemwater en ’s winters een ijsbaan. De ijsclub Vooruit, die nu haar accommodatie heeft op het Sportpark Het Midden, schaatste eerst op de spoorsloot. Ijs- en skeeler club De Eendracht kocht in 1938 grond van de Graaf in Almelo en beheert sindsdien deze baan op het Oosteinde aan de Geesterenseweg.

Beide clubs zijn al meer dan 100 jaar oud en waren altijd actief met de organisatie van kortebaanwedstrijden, meestal 100 en 300 meter. Uit de hele regio, en ook daarbuiten kwam men dan naar Vriezenveen. Toen er nog veel natuurijs was, was ook het schoolschaatsen op de lokale ijsbaan heel gebruikelijk in Vriezenveen en tussen scholen werden competities gehouden. Schaatsen heeft dus altijd een belangrijke rol gespeeld in Vriezenveen.

De jongste vereniging is CSV, die is in 1976 opgericht, speciaal om professioneler te trainen en meer wedstrijden te rijden. Hun accommodatie is de ijsbaan Twente en zomers het bos in Nijverdal en de skeelerbaan van De Eendracht. CSV heeft al diverse kampioenen opgeleverd.

Vriezenveners hebben in het verleden ook heel wat elfstedentochtkruisjes behaald. In ons kwartaalblad “Waver ’t Vjenne”, nummer 25 uit 2009, heeft Hans Kobes de tochten uit 1956, 1963, 1985, 1986, en 1997 beschreven met hun Vriezenveense deelnemers. Een aantal exemplaren van dit nummer is nog voorradig op het Historisch Museum in Vriezenveen.

Sinds 2008 zit in Twente het schoolschaatsen weer in de lift, bij gebrek aan natuurijs nu op de ijsbaan Twente. Kinderen krijgen er schaatsles en de stichting Euregio steunt het financieel. Jammer dat scholen uit Vriezenveen hier zo weinig aan meedoen. Misschien kan de combinatiefunctionaris sport-onderwijs hieraan een impuls geven. Scholen uit Almelo, Wierden, Oldenzaal, Borne, losser, Hengelo en Enschede doen al wel mee, dus waarom blijft Vriezenveen achter.

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page