top of page

Historie en gebruiken in beeld


Bernard Jaspers Faijer is een bekende schilder in Vriezenveen. Vele honderden van zijn schilderijen hangen er nog altijd in het dorp, in het land, en zelfs daarbuiten bij mensen, die in deze schilderijen een stukje van het "oolde Vjenne" herkennen.

Bernhard werd geboren op 3 september 1903, op boerderij het Woltersspil in het Oosteinde en kwam uit een gezin met zeven kinderen, waarvan hij de vierde was. Zijn vader had een boerderij. Bernard vermaakte zich veel met muziek, speelde mondharmonica en trekharmonica. Zijn schrijven en tekenen op de lagere school viel op. Het hoofd der openbare school, buurman meester Bolk, zei eens tegen vader Jaspers Faijer: "Bernard heeft veel gaven". Notaris Cramer kwam op een avond vragen of hij ervoor voelde om bij hem te komen als klerk. Vader had er wel oren naar, maar zoonlief wilde of durfde niet. Bernard werd opvolger op de boerderij. Hij trouwde met Lena Veneman en trok bij vader en moeder Jaspers Faijer in. Het echtpaar kreeg zeven kinderen. Helaas overleed zijn vrouw al in 1946.

Bernards interesse voor schilderen werd gewekt door zijn zoon Jan, die de wens te kennen gaf zich te willen ontwikkelen in het tekenwerk. Zonder dat zijn ouders het wisten, hing de hele school vol met tekeningen van Jan Jaspers Faijer. Op een avond toen iedereen naar bed was, pakte Bernard een potlood en een oud schrift en begon aan een verhaal met tekeningen van een muizenfamilie. Zijn zoon Jan leerde schilderen bij het schildersechtpaar Brugman in Almelo. Op een avond in 1946 had zoon Jan zijn schildersezel met palet verf en doek laten staan. Bernard pakte het materiaal en begon te schilderen. De kunstschilder Bernard Jaspers Faijer was geboren.

Voor zijn 42ste jaar had Bernard misschien nog nooit een schildersezel gezien. Hoeveel schilderijen hij nadien heeft gemaakt, is niet precies na te gaan. Bernard voelde zich gedreven om de Vriezenveense historie en gebruiken op doek vast te leggen. Niet geremd door wetten van anatomie wist hij de Vriezenveense tradities, gebruiken en humor voor het nageslacht te vereeuwigen. Jaspers Faijer overleed in 1979. In het Historisch Museum Vriezenveen kunt u een aantal van zijn werken zien, evenals zijn laatste schilderij op zijn eigen schildersezel. Het museum speelt verder met de gedachte ergens in 2016 een speciale tentoonstelling over Bernard Jaspers Fayer in te richten.

留言


Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page