top of page

Druk!, Druk!, Druk!


Wie het idee heeft dat november en december voor het Historisch Museum Vriezenveen een rustige tijd gaat worden, die vergist zich lelijk.

Uiteraard krijgen we bezoekers uit de reguliere stroom. Mensen, vaak van buiten, die via familierelaties een band hebben met Vriezenveen en geïnteresseerd zijn in hun familiegeschiedenis. Ofwel meer informatie willen over het ontstaan van Vriezenveen, over Vriezenveen als textielcentrum, over de Rusluie en onze relatie met St. Petersburg, of ons documentatiecentrum willen gebruiken.

Daarnaast is het museum tot begin december ingericht als “Huis van Sinterklaas”, vorig jaar met dikke drommen kinderen voor de deur. Ook kinderen van buiten Vriezenveen wilden graag zien waar de Sint sliep.

Op 24 november leverden we een bijdrage aan de organisatie van het Twenterand dictee, en op 28 november ontvingen onze rondleiders de “Verenigde Veluwse Koren” met 115 leden.

De komende weken gaat ook het werk van de educatiecommissie gewoon door. Zij ontvangen deze weken een aantal schoolklassen die onderdelen gaan volgen van de doorgaande leerlijn textiel. De commissie ontwikkelde die leerlijn met als hoofdthema’s “Textiel Toen”, “Jans & Da”, en “De leerjongen in St. Petersburg”. In het seizoen 2015-2016 zullen circa 1800 schoolkinderen die leerlijn volgen. We zijn trots op onze educatiecommissie.

Ook hebben we gelukkig nog steeds contact met Rusland. Op 11 december zullen, via Saxion Enschede, circa 20 studenten van de Lomonosov Universiteit in Moskou ons museum bezoeken. We kunnen dan nog eens uitleggen hoe bijzonder onze band met St. Petersburg was in de jaren 1720 tot 1920, en wellicht kunnen we via die studenten de contacten met enkele lokale bedrijven vernieuwen.

Tenslotte worden de VIP gasten van de Vriezenveense Harmonie op 19 december, voorafgaand aan hun jaarlijkse kerstconcert, in ons museum ontvangen.

En uiteraard gaan de “stille werkzaamheden” (administratie, onderhoud, archivering, onderzoeken, uitgave kwartaalblad, etc.) gewoon door.

Hulde aan onze vrijwilligers die al dit soort bezoeken mogelijk maken. Zij leveren een bijzondere inspanning en maken daarmee mogelijk dat het museum midden in de samenleving staat.

Om dat vol te houden zijn overigens extra vrijwilligers nog steeds welkom, vooral als ze een technische achtergrond hebben. Daarbij valt te denken aan werkzaamheden die verband houden met onze museumregistratie, met apparatuur onderhoud, en met onze nieuwe website http://museumvriezenveen.nl. Voor meer informatie hierover kunt u bellen met onze de heer Harm Kuper, telefoon 06-51670279 email harmkuper1@gmail.com

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page