top of page

Buurvrouw Jansen


Buurvrouw Jansen, Dina Jansen, was de bekendste buurvrouw van de Wethouder Potstraat, en eigenlijk ook van de Almeloseweg en heel Vriezenveen, want buurvrouw Jansen had een winkeltje. Een klein winkeltje. Een buurtwinkeltje zouden we het nu noemen. Officieel een boekhandel, maar ze verkocht ook kantoorartikelen, zelfgemaakte penhouders, bijbels, psalmboekjes, snoep en tabak. De winkel mocht open zijn tot ’s avonds 7 uur, maar daarna kwamen de klanten achterom. Dat heeft haar enkele boetes opgeleverd. In 1994 is Dina gestopt.

Dina Jansen, was een typische vertegenwoordiger van de kleine middenstand uit pakweg de eerste driekwart van de vorige eeuw. Vriezenveen kende toen veel van dergelijke winkeltjes. Veel zijn er verdwenen, sommige zijn er nog. We kunnen hier slechts een beperkt aantal voorbeelden noemen.

Bekend was bijvoorbeeld de drogisterij annex kruidenierswaren zaak van de gezusters Heuver aan het Oosteinde 10, gestopt in de jaren 80. Ze konden heel veel boodschappen in een klein doosje pakken. Handig, voor op de fiets. En ze waren bekend om hun salmiak en zoethout.

De familie De Haas runde een manufacturen zaak aan het Westeinde 73. In de tachtiger jaren werd de winkel verkocht en kwam hier Wolters ijzerwaren (voorheen Nijkamp), dat nog iets van de winkels van weleer uitstraalt. Altijd een praatje en ondanks de relatief geringe winkeloppervlakte vind je er vrijwel elk artikel. Schroefjes etc. kun je er nog per stuk kopen. Het pand Westeinde 73 is trouwens historisch. Tot 1842 was het eigendom van de Rusluie familie Engberts-Scholl.

Smoes Tweewielers was gevestigd in een boerderij aan het Westeinde 603. De werkplaats had tot voor kort eveneens de gezellige uitstraling van de vorige eeuw. Rond de oude potkachel werd daar onder het genot van een kopje koffie de opstelling van DOS gemaakt. Vorig jaar heeft de firma Smoes een geheel nieuw pand betrokken.

Alle winkels van weleer in Vriezenveen, Westerhaar en Vriezenveensewijk, en dat zijn er maar liefst 184, zijn in 2009 in kaart gebracht. Vrijwilligers van de Peddemors boerderij en van het Historisch Museum Vriezenveen hebben ze beschreven en er oude foto’s bij gezocht. Dit heeft geresulteerd in een vierdelige uitgave “Winkels van Weleer”.

Winkeltjes uit de tijd van buurvrouw Jansen zijn nog te zien in de Peddemors boerderij (Westeinde 342) en in het Historisch Museum Vriezenveen (Westeinde 54). Daar kunt u ook nog de uitgave “Winkels van Weleer” kopen.

Recente berichten
Archief
Zoek op type
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page