top of page

Station van Edward Cuypers 

In de kast staat de maquette van het NS-station te Vriezenveen, ontworpen door Edward Cuypers te Amsterdam. Helaas inmiddels afgebroken, maar hierboven nog op foto te zien. De maquette zelf is van de Belgische modelbouwer Danckaert te Brugge.

 

De lijn was onderdeel van de Noordoosterlokaalspoorweg Maatschappij (NOLS) die de lijnen vanuit Zwolle en vanuit Almelo via Mariënberg naar Delfzijl hebben aangelegd. In de volksmond de Mariënberg express genoemd. Ook de naam Veenexpress was een tijd in gebruik en stond zelfs op de treinstellen.

 

De Mariënberg express is in 1906 in gebruik genomen met als doel Twente te ontsluiten en een verbinding te geven met de haven in Delfzijl. In eerste instantie lag de prioriteit bij het goederenvervoer, getuige ook de inmiddels weer verdwenen spoorhavens die in Vriezenveen tegenover Jansen & Tilanus en Vroomshoop bij het begin van het Overijssels kanaal waren aangelegd. De lijn was onder andere belangrijk voor de textielindustrie, voor kunstmest en landbouwproducten, voor turf, en later van 1949  tot 1996 voor de olie die van Schoonebeek naar Pernis vervoerd werd. Het personenvervoer was nooit een groot succes. Eind jaren 90 waren er dan ook plannen de lijn op te heffen. Inmiddels is dit van de baan en wordt in 2016 de lijn sterk verbeterd. Er komt een overstaploze verbinding met Hardenberg, de snelheid wordt verhoogd van 80 km naar 120 km, en het wordt een halfuursdienst. Men hoopt daarmee het personenvervoer weer rendabel te maken.

bottom of page