top of page

Oude gebruiksvoorwerpen

Onze boerderijkamer geeft een goede indruk van het interieur van vroegere boerderijen in Vriezenveen. Links achterin zie je de bedstee. Die is verassend klein. Bedenk echter dat mensen vroeger graag zittend sliepen, omdat je liggend dood ging (zo was het bijgeloof). Bovendien vind je in deze kamer een aantal oude gebruiksvoorwerpen. Zoek bijvoorbeeld het wasbord, de gietijzeren strijkijzers, de stoof, de turfen, de Keulse pot, de koffiebrandmolen, en het petroleumstel.

1. Het wasbord.

Het wasgoed werd nat op het wasbord gelegd en vervolgens met groene zeep en een harde borstel schoon geboend.

2. gietijzeren strijkijzer

Elektrische strijkijzers, met een gloeispiraal en thermostaat bestonden nog niet. Een strijkijzer was ofwel een massief stuk gietijzer (massief omdat dat langer de warmte vasthield) ofwel een hol ijzeren strijkijzer waar je binnenin kooltjes kon leggen.

3. De stoof.

Een stoof was prettig in de winter. Een stoof is aan één kant open. Daarin staat een test (een stenen schaaltje) met gloeiende kooltjes. Door je voeten op de stoof te zetten krijg je warme voeten.

4. Turfen als brandstof

Achterin, naast de open haard staat een koperen vat met turfen. Turfen werden vooral in de omgeving van Vriezenveen uit het hoogveen gestoken m.b.v. stikker en oplegger. Dat gebeurde met de hand en was zware arbeid. De turfen moesten eerst gedroogd worden en konden daarna als brandstof dienen. Vooral in de omgeving van Vriezenveen was dat zeer gebruikelijk. Turfen werden echter ook vanuit Vriezenveen naar andere delen van het land geëxporteerd. Later werd het veen vermalen, en van extra meststoffen voorzien. Daarmee ontstond de potgrond waarmee Vriezenveen ook bekend is geworden.

5. De Keulse pot.

De Keulse pot werd vroeger vooral voor conserveren van voedsel gebruikt. Een goed voorbeeld is de zuurkool die in zo’n pot bewaard werd. Direct bovenop de zuurkool (dus niet op de rand van de pot) kwam een houten deksel.

6. De koffiebrandmolen.

Dit is een ijzeren molen die je boven boven het open haardvuur kunt plaatsen. De koffiebonen, of een mix van verschillende melanges bonen in de molen kunnen zo gebrand worden voordat ze in een handkoffiemolen gemalen worden. Van de gemalen bonen wordt dan koffie gezet.

6. Het petroleumstel.

Er werd vroeger niet gekookt op gas of elektrisch. Men kookte boven het open haardvuur, of op de kachel. Om even snel iets warm te maken of te houden kon ook het petroleumstel gebruikt worden. Petroleum is een aardolieproduct, een lichte olie die onderin het petroleumstel zat en werd opgezogen door een dik katoenen lint, de zogenaamde kous. De kous werd aangestoken en op de vlam kon dan gekookt worden. Het zelfde principe werd ook in olielampen gebruikt voor verlichting. Naast de melkboer was er vroeger de petroleumboer die langs de deur kwam om de voorraad petroleum aan te vullen.

bottom of page