top of page

Bruggen van St. Petersburg

U staat hier voor een impressie van het oude St. Petersburg met een gezicht op de Neva. De Neva is de trots van de stad met alle mooie paleizen aan haar oevers en de vesting als verdediging.

Peter de Grote, die de stad St. Petersburg ontworpen heeft en de scheepvaart van de Nederlanders leerde, verbood in het begin bruggen te bouwen over de Neva. De overvaart mocht alleen met zeilbootjes ondernomen worden om daarmee de bevolking maritiem op te leiden. Op den duur ging dat natuurlijk niet meer en werden er twee pontonbruggen aangelegd. Op de muur ziet u hier een impressie ban een van die pontonbruggen. Op de foto hierboven is de St. Isaac’s brug te zien die van 1732 tot 1916 elke zomer opnieuw werd opgebouwd, ongeveer in het verlengde van de Nevski Prospekt.

Tegenwoordig zijn er wel 10 bruggen over de Neva. St. Petersburg is een havenstad aan de Finse Golf. De grote scheepvaart mag echter alleen ’s nachts de stad invaren. De bruggen staan dan urenlang open. Vervelend als je net op de verkeerde oever zit.

bottom of page