top of page

2400 km per huifkar,

De route naar St. Petersburg.

 

Het is bekend dat paarden ongeveer 40 km aan een stuk kunnen lopen. Daarna zijn ze te moe.  Herbergen hadden daarom vroeger daarom vaak de beschikking over paardenstallen. Men kon er eten, drinken, slapen en eventueel van paarden wisselen. De frisse paarden werden bij de volgende stop achtergelaten en konden, als ze uitgerust waren, weer worden ingezet op een retourrit. De paarden bleven zo in beheer van hetzelfde groepje herbergen.

Door van paarden te wisselen kon men meer dan 40km op een dag reizen. Zo speelde Ursinus Kruijs het klaar om in slechts 15 dagen  St.  Petersburg te bereiken.

Uit zijn dagboek blijkt dat op zijn tocht 60 keer van paarden is gewisseld. Dat lijkt aardig te kloppen. 60 keer 40km is immers 2400km, precies de afstand van Vriezenveen naar St. Petersburg.

In het Ruslandjaar 2013 heeft een groep van 30 fietsers uit Vriezenveen en omgeving de oude huifkarroute per fiets afgelegd. Van fiets wisselen had daarbij geen zin. Zij hebben er dus langer over gedaan, te weten  drie weken. Een van de fietsen waarop de route is afgelegd staat in de huifkar, evenals een houten en opklapbaar veldbed.

bottom of page