Museum krijgt familiearchief Derk Smoes

January 23, 2016

Op 16 Januari 2016 hebben Carla Hamstra-Smoes, Ditty de Wolf-Smoes en Nico van Esmond hun familiearchief over Derk Smoes overhandigd aan het Historisch Museum Vriezenveen.

Derk Smoes, in 1914 te Vriezenveen geboren, werd bekend door de vermaarde knokploeg die hij leidde tijdens de overval on 15 november 1944 op de Nederlandsche Bank aan de Wierdensestraat in Almelo. Daarbij werd ƒ 46,1 miljoen gulden op de bezetter buitgemaakt. Dit was de grootste bankoverval ooit in Nederland gepleegd, weliswaar met edele motieven. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden werd hij niet veel later aangehouden en vervolgens na een gedwongen bekentenis naar het concentratiekamp Neuengamme afgevoerd waar hij op 14 maart 1945 overleed.

Deze geschiedenis is jaren lang door de familie bijgehouden en verzameld, een schat aan informatie voor het Museum. De familie heeft besloten het uitgebreide archief over te dragen aan het Historisch Museum Vriezenveen zodat de erfenis van Derk Smoes voor het nageslacht bewaart blijft. De vereniging is hier uitermate tevreden mee gezien de historische waarde voor Vriezenveen en de regio.

Bij de overdracht waren naast de familie ook de bestuursleden Gerhard Boes, Henk Stegeman en vrijwilliger Gerlo Voerknecht aanwezig.