Transparantie

May 18, 2016

Het Historisch Museum wordt vrijwel geheel gerund door vrijwilligers van de Vereniging Oud Vriezenveen, verdeeld over diverse werkgroepen. Werkgroepen bestaan er voor de collectie, voor educatie en samenwerking met basisscholen, voor de PR, voor het opzetten van tentoonstellingen, voor onderhoud apparatuur, voor de redactie van het verenigingsblad Waver ’t Vjenne, voor onderhoud textiel en kostuums, voor evenementen, voor herinrichting van het museum, etc. Samen doen we het werk. Een kern van circa 30 vrijwilligers ziet elkaar regelmatig en is dus op de hoogte van de verschillende werkzaamheden.  Op vrijdag wordt de weekplanning van de komende week naar alle vrijwilligers gemaild. En het bestuur heeft  eens per jaar een gesprek met elk van de werkgroepen. Zo houden we elkaar op de hoogte. Ook naar buiten toe willen we graag transparant zijn, en met name voor onze 1400 leden. Op de jaarlijkse algemene ledenvergadering in april wordt een jaarverslag gepresenteerd dat ook publiekelijk toegankelijk is via  de website van de vereniging http://www.oudvriezenveen.nl/vereniging/documenten1. Als u daarnaast de nieuwe museumwebsite http://museumvriezenveen.nl bezoekt, ziet u meteen onze nieuwsberichten en onze drie hoofdthema’s: Rusluie, Textielnijverheid en Dorpsgeschiedenis. In het jaarverslag 2015, dat op de ALV van 13 april gepresenteerd is, staan een aantal bijzonderheden zoals de ontvangst van 1850 basisschoolkinderen. Die kinderen bezoeken het museum in het kader van de doorgaande leerlijn die de educatiegroep ontwikkeld heeft. Het jaar 2015 was ook het jaar van de Liberation Tour en de festiviteiten die het Historisch Museum samen met het Twents Oorlogsmuseum georganiseerd heeft. In de week van de amateurkunst heeft het museum samen met het Landschap Overijssel aandacht besteed aan de ruilverkaveling. Daan Vossebeld heeft, met zijn uitgebreide genealogische ervaring, op een aantal zaterdagen de workshop “Een familieboek schrijven” verzorgd. Tentoonstellingen zijn er geweest van oude klassenfoto’s, van oude schoolplaten, en van de Vriezenveense schilder Bertus Kobus. De PR groep heeft onze nieuwe website gebouwd. Ons documentatiecentrum heeft  verschillende archieven ontvangen, o.a. van de Nederlands Israëlitische Gemeente Twente, en het archief van de familie Jordaan. Dat laatste bevat veel correspondentie van de Rusluie en kooplieden Kruijs, Brouwer en Engberts, waaronder reispassen van het Russisch Hof om zich “vrij en ongehinderd in het gehele keizerrijk op te houden”. Vervolgens wordt er verslag gedaan van de doorlopende activiteiten zoals de digitalisering van onze collectie, het up-to-date houden van procedures voor het behoud van de museumregistratie, vertonen van films, geven van lezingen, uitgave van het kwartaalblad Waver ’t Vjenne, etc.  Meer detail vindt u in het jaarverslag dat u zelf kunt downloaden. We zijn trots op onze vrijwilligers die al die activiteiten mogelijk maken.